Predstavitev Vinskih kleti

Vinska klet Steras

Vinska klet Steras je v lasti družine Praprotnik, ki vinograde na Kocini pri Šaredu obdeluje že od leta 1975. Naš paradni konj je vsekakor refošk, ki ga pridelujemo v različnih stilskih variantah. Prav nič ne zaostaja malvazija, ki ji v zadnjih letih namenjamo vse več pozornosti in prostora. Zelo posebno mesto v naših vinogradih, kleti in srcu pa imajo stare istrske sorte, ki bodo v prihodnosti imele vse večjo veljavo pri snovanju stilske identitete naše kleti. Naj omenim le nekatere, ki jih spet vračamo v življenje: cipro, maločrn, bontempa, črna borgonja, beli refošk, pinjola, kanarjola, izolanka in druge. Vinograde obdelujemo po načelih ekološkega vinogradništva, ker trdno verjamemo, da je to edina pot, ki omogoča trajnost našega bivanja na planetu Zemlja.

Epulon Steras

20,00 
Globlje rubinasto rdeče barve z vijoličnimi odtenki, Zrelo na nosu, samosvoje, z obilico rdečkastih in temno rdečih sadežev. Malce prezrelosti, malce pikantnosti, animalična nota. Suho, krepkejše, z zmerno mero taninov, in visoko mero kislin. Malce bolj mediteranski, zrel in neukročen - kot v zadnjih dveh edicijah.

Malvazija Steras

12,00 
Srednje globoke zlatorumene barve. Cvetica je mladostna, iz zrelega grozdja, srednje intenzivna in privlačna. Sočni rumeni sadeži, breskev, zrela marelica, melona. Suho, srednjega telesa, z živahno teksturo in finim dobro poudarjenim značajem v ustih. Zelo dobra, med sočnejšimi v tem letniku, a še vedno z veliko svežine. Ravno prav!

Sivi pinot Steras

20,00 
Globlje rjavkasto jantarne barve z nenavadno igro svetlobe, ki ob ogledu iz od strani ponudi nežno rubinasto barvo! Cvetica je zelo dozorela, terciarna, z obilo podrasti in notami višnjevega bonbona. O sortnost tukaj ni govora. Suho, krepko, zmernih kislin. V ustih ponudi intenziven okus, ki dokaj omledno cvetico povsem negira in ponudi vino s karakterjem. Ekstremen, mejen slog, ki si ga ta hiša zelo pogosto omisli. Zelo dobro izpeljan. Z dolgim zatonom. Za raziskovalce.

Syrah Steras

17,00 
Ekološke pridelave. Grozdje zanj prihaja iz lege Ronkaldo, obrnjene proti severu zračne in sončne. Konec septembra potrgano grozdje prepeljejo v klet, kjer sledi pet dnevna maceracija v kadi. Nato se drozga spreša in pretoči v lesene sode, kjer se nadaljuje alkoholna fermentacija in biološki razkis. Po eno letnem ležanju na drožeh se vino pretoči v posodo iz nerjavečega jekla, kjer se naravno sedimentira. Ko doseže primerno stopnjo bistrosti se brez filtracije stekleniči. Globoke vijolične barve. Na vonju je zaznati zrele slive, višnje, borovnice in vijolice. Na površje prihajajo terciarne arome, kanček čokolade in suhe začimbe. V ustih krepak, zrelih močnejših taninov. Pookus je dolg in intenziven.

Zlati cvet Steras

12,00 
Srednje globoke zlatorumene barve. Cvetica je mladostna, zrela, "mediteranska", s toplimi zrelimi rumenimi sadeži, cvetica je rahlo neukročena, samosvoja, vabljiva. Suho, srednjega telesa, z nenavadno visoko mero kislin. Dobro, s karakterjem.

Related Posts