Predstavitev Vinskih kleti

Vinska klet Klenart

Posest družine Klenar leži v vasici Plavje, na samem obrobju slovenske Istre, med večjima mestoma, slovenskim Koprom in italijanskim Trstom. Posestvo Klenar se razprostira na 20 hektarjih, kar je precej veliko glede na razmere v slovenski Istri. Kmetija je v celoti usmerjena v vinogradništvo in vinarstvo s pridihom oljkarstva. Leta 1995 smo na površini pol hektarja zasadili naš prvi vinograd, in sicer s chardonnayjem in sivim pinotom, z željo po izdelavi penečega se vina po francoski klasični metodi. Takrat slovenska Istra ni premogla nobenega pridelovalca penečega se vina. Vino je sad tisočletne povezanosti človeka in narave. Čeprav vsaka generacija bolje razume trto, smo vsako jesen še vedno odvisni od sreče, saj brez sonca ni dobrega vina. Na 110 metrih višinske razlike ter v kotu med Koprom in Trstom, v idilični vasici Plavje, obdelujemo 11 hektarjev vinogradov. Lega ponuja odlične vremenske razmere za nego znanih sort: malvazije, chardonnayja, modrega pinota, cabernet sauvignona, merlota, cabernet franca in avtohtonega refoška. Prvo jutranje sonce, stalen, nežen morski veter, prijetna toplina popoldanskih ur in sveže nočne temperature ustvarjajo idealne okoliščine za dozorevanje grozdja na revnih lapornatih tleh. Gostota sajenja, vzgoja enega šparona in izbor grozdja se v vinih izražajo kot eleganca, svežina in nežnost okusa. Moderno kletarjenje, zasnovano na tradiciji tipiziranja različnih vinogradniških parcel v stalni povezanosti z lesenimi sodi in stopnjami zorenja, spreminja danosti letnikov v družinsko zgodbo in vina KlenArt.

Cabernet sauvignon Vinja Klenart

11,00 
Barva je globoka vijolična, cvetica mladostna, jasna, cvetna, diši po sočnem, zrelem rdečem sadju, hrastu, borovnicah. Iz ravno prav zrelega grozdja. V ustih je vino suho, a ne popolnoma, tekstura je oljnata, taninov je veliko, kisline so srednje. Lepo uravnotežen, daljši, okusen cabernet.

Modri pinot Tinja Klenart

12,00 
Globoke granatne barve. Vonj je intenzivnejši, dozorel, podrast, gobe, zorenje v lesu, dim, tudi marmelada, sušeno sadje. Izdelano. Suho v ustih, krepko, z obilo taninov, nežne note jagode in dima se prebijejo skozi čvrsto strukturo. Zelo mišičasta, dobra izvedba modrega pinota, kjer sicer iščemo eleganco, ima prav gotovo svoje sledilce. Čas je na njegovi strani.

Refošk Klenart

8,00 
Barva je globoka vijolična. Cvetica je nekoliko dozorela. Ponuja vonj po ajdi, višnjah, malinah. V ustih je vino suho, srednjega telesa, umirjenih kislin in nižjih taninov. Karakterju se v ustih pridruži še prijetna nota po hrastovini. Srednje dolg, nekoliko robusten dober refošk. Čas mu pomaga, da se še bolj odpre. V dobri formi.

Rose Klenart

8,00 

Rosa je eleganten, suh rose, ki ga odlikuje nežna roza barva z oranžnimi odtenki. Rose je iz 100% Modrega pinota.

Sladki refošk Klenart

10,00 
Sladki Refošk Koper je lepo elegantno vino s srednje dolgim pookusom, v okusu vino ponuja harmonijo med sočno sadnim karakterjem in preostankom sladkorja.

Related Posts