Predstavitev Vinskih kleti

Vinska klet Rodica

rodica logo

Telefon: +386(0)41 695 019
Email: ales@rodica.si
Shop

Ekološka vinogradniška kmetija Rodica

Družinska ekološka vinogradniška kmetija Rodica se nahaja v osrčju slovenske Istre, v vasi Truške pri Marezigah nad Koprom. Klet leži na vrhu hriba s pogledom na morje Tržaškega zaliva in neokrnjeno naravo reke Dragonje. Na 15 hektarjih obdelujemo 60 tisoč trt, zasajenih predvsem z avtohtonimi sortami refoška, malvazije in rumenega muškata ter drugih, merlota, cabernet sauvignona, syraha in sivega pinota. Pridelava grozdja poteka v skladu s pravili ekološkega kmetovanja, ki temelji na gospodarjenju v sožitju z naravo. Z velikim spoštovanjem do narave in tradicije, z ljubeznijo in strastjo pridelujemo vina, ki nas navdihujejo.
Leta 2006 smo pristopili v ekološko kontrolo in po treh letih prejeli certifikat za ekološko pridelano grozdje, leta 2012 pa še za ekološko pridelano vino.

Zemljišča, na katerih smo zasadili vinograde, so bila zadnjih 50 let zaraščena. Na njih se nikoli ni uporabljalo umetnih gnojil ali škropiv. Trte, posajene v revni zemlji in plitvih tleh, rastejo skromno. Na osončenih in zračnih legah bolezni vinske trte lahko obvladujemo brez uporabe sintetičnih zaščitnih sredstev.

Tako lahko tudi v večjem spoštovanju in sožitju z naravo pridelamo zdravo in zrelo grozdje, iz njega pa zdrava in močna vina, ki odražajo značaj našega vinorodnega okoliša.

Cabernet sauvignon rezerva Rodica

24,40 

Vino je rubinasto rdeče barve z bakrenim odtenkom. V vonju zaznamo intenzivne arome, ki izkazujejo več kot 30-mesečno zorenje v lesenih sodih. Presenetijo nas note po usnju, dimu, zrelih in prezrelih marmeladah ribeza, belega popra in eksotične tone evkalipta. Okus vina je bogat, svež, rahlo pikanten z žametnimi tanini.

Priporočamo k jedem iz rdečega mesa, pečenkam. Odlično se poda k jedem z žara in mesu v poprovi omaki. Odlično se spaja k mesnim jedem na žaru, fiorentina steakom; izjemna kombinacija je goveji biftek s tartufi.

Malvazija klasik Rodica

13,90 

Vino je intenzivno zlato rumene barve in nas pri vonju preseneti z aromami, ki segajo vse od vanilje, akacije, breskev, grenivk ter poljskega cvetja do nežnih sladkobnih začimb. V telesu je vino srednje bogato s prijetnim sadnim telesom in nežnim mineralnim pookusom.

Malvazija Klasika nam pričara mediteranski pridih, saj se odlično spaja z ribjimi jedmi, še bolje pa s tradicionalnimi istrskimi fuži z belimi in črnimi tartufi.

Obisk kleti Rodica

45,00 

Nudimo vam

  • vodeno degustacijo vin,
  • predstavitev kmetije in koncepta ekološkega vinogradništva,
  • poslovna srecanja,
  • poroke,
  • konferenčne dogodke,
  • organizacijo delavnic.

Minimalno število oseb za degustacijo in ogled je 2 osebi. Za večje skupine nas kotaktirajte na info@rodica.si


Degustacija vin poteka v kleti po predhodnem naročilu.
Po predhodnem dogovoru lahko vodeno degustacijo prilagodimo.

Refošk klasik Rodica

13,90 

Ekološki refošk je značilne rubinasto rdeče barve z vijola odtenki. V vonju nas presenetijo note herbalnosti (suha trava), mineralnosti (mokra prst), svežih in zrelih gozdnih sadežev ter pridih začimb. Okus vina je svež, prijeten, zaokrožen, s poudarjeno mineralnostjo in dokaj žametnimi tanini, ki namigujejo prijetnejši potencial staranja. V telesu je značilna (sortna) kislina, harmonično integrirana v sadno pikantni okus.

Prijetno se spaja s suhomesnatimi izdelki (panceta, istrski pršut, suhe istrske salame in klobase), mladimi siri, jedmi iz rdečega mesa ter omakami na osnovi paradižnika. Zaradi svoje značilne svežine je odlična kombinacija k bolj mastnim jedem (meso na žaru, pečenke).

Refošk nature Rodica 2006

42,70 

Vino je rubinasto rdeče barve. V vonju izkazuje staranje v lesenih sodih, saj nas preseneti z notami prezrelega jagodičevja, čokolade, kakava, lesa ter z mineralnimi notami prsti. Okus vina je bogat s prijetno svežino in dokaj žametnimi tanini ter mineralno-začimbnim pookusom.

Priporočamo obvezno dekantiranje eno uro pred uživanjem. Prijetno se prilega k staranim, poltrdim sirom ter mesnim jedem z žara in močnejšim pečenkam (nadevana telečja prsa).

Refošk rezerva Rodica

24,40 

Vino je intenzivno rubinaste rdeče barve z mladostno vijolično obrobo. Vino ima izjemno bogat in kompleksen vonj, saj izkazuje več kot 30-mesečno zorenje v hrastovih lesenih sodih. Preseneti nas z notami džemov, marmelad (sliva, malina, višnja), kave, čokolade. Ima vonj po praženem, začimbah (poper) in zeliščih. V ustih je vino sveže in iskrivo s skoraj žametnimi tanini in bogatim telesom po zrelem in prezrelem jagodičevju. Pookus je svež in saden ter izkazuje odličen potencial staranja.

Odlično se spaja k mesnim jedem na žaru, fiorentina steakom; izjemna kombinacija je goveji biftek s tartufi.

Rose klasik Rodica

12,20 
Vino je lososovo rožnate barve s svetlejšimi odtenki, ki izkazujejo mladost in iskrivost tega 4-sortnega roseja (25 % refošk, 25 % merlot, 25 % cabernet sauvignon, 25 % syrah). V vonju je vino živahno, saj zaznamo sveže cvetje, sveže in zrelo jagodičevje in vse skupaj je povezano v srednje intenzivno in prijetno sadnost, ki kliče po še. V okusu je vino prijetno sveže; sprva malo preseneti, vendar se hitro odpre sadnost telesa s prijetno harmonijo med svežino okusom in nežno sladkobnim pookusom. Rose priporočamo k ribjim hladnim predjedem, suhomesnim izdelkom, istrskim pršutom, jedem s češnjevim paradižnikom in z bogatimi solatami. Odlično se prilega k testeninam z jastogom ali kot prijetna ohladitev v toplejših mesecih.

Rumeni muškat klasik Rodica

13,90 

Vino je intenzivno zlato rumene barve. V vonju nas preseneti bogat izbor arom, ki segajo od značilne note muškatnega oreščka do agrumov, bezga ter zelišč. V ustih je vino bogato, sladkobno in sveže z značilno noto melone, ki je odraz deleža momjanskega muškata.  Odlično se prilega kot samostojno vino ali k sadnim sladicam (Pavlova torta, breskvino pecivo, jabolčni zavitek s cimetom).

Sivi pinot prestige Rodica

24,40 

Nežno maceriran sivi pinot je čebulnato rožnate barve z intenzivnejšo bakreno obrobo. V vonju zaznamo nežne cvetlično sadne arome (rumeni sadeži, agrumi), ki jih dopolnijo vonjave sveže maline in slive. V nos se nam prikradejo tudi arome zrelih hrušk. V okusu je vino prijetno, sadno, z elegantno svežino.

Odlično se prilega močnejšim ribjim jedem in rahlo pikantnim mesnim jedem (tatarski biftek). Predlagamo k rakovemu nabodalu z rožmarinom in slanino.

Syrah nature Rodica 2007

42,70 

Vino je intenzivno rubinaste rdeče barve. Vonj vina je izjemno bogat in kompleksen, saj izkazuje več kot 18-mesečno zorenje v hrastovih lesenih sodih. Zaznamo širok izbor arom, ki segajo od zrelih in prezrelih gozdnih sadežev do kakava, čokolade ter eteričnih not evkalipta. V ustih je vino bogato, prijetno sveže, omamno.

Priporočamo k rdečemu mesu, divjačini, staranim kozjim sirom, plesnivim sirom. Odlično se prilega k divjačinski brinovi omaki.

Syrah rezerva Rodica

24,40 

Vino je rubinasto rdeče barve z bolj mladostnim odtenkom. V vonju zaznamo bogate, intenzivne note več kot 30-mesečnega zorenja v lesenih sodih. Zaznamo note lesa, vanilje, čokolade, dima, tobaka, ki jih nadgradijo arome svežih in zrelih robid ter rdečega in črnega ribeza. V okusu je vino sveže, bogato z izjemno sadnostjo (zrele višnje, robide, ribez) ter elegantnimi skoraj žametnimi tanini.

Odlično se poda k rdečemu mesu, divjačini ter staranim govejim in ovčjim sirom. Predlagamo, da poskusite syrah reserve ob divjačinskem golažu s čokolado.

Truške rdeče rezerva Rodica

24,40 

Vino je rubinasto rdeče barve z bakrenim odtenkom, ki nakazuje že skoraj arhivsko starost te zvrsti refoška, merlota in cabernet sauvignona. V vonju zaznamo bogate arome zrelih in prezrelih rdečih sadežev (sliva, ribez, višnja) ter marmelad in džemov, ki jih nadgradijo note lesa začimb in zelišč. Pridih eteričnosti izkazuje daljše zorenje v lesenih sodih. V ustih je vino bogato sadno s skoraj žametnimi tanini in zaokroženim elegantnim pookusom.

Vino priporočamo k mesnim enolončnicam (bograč, golaž divjačina), rdečemu mesu (zrezki), staranim sirom (brkinski, tolminski sir). Priporočamo h goveji taljati s staranim sirom in popečenim češnjevim paradižnikom.

Related Posts