V družini Jenko je oljka že tradicionalna rastlina, saj je bila, kot na vsaki istrski kmetiji, že generacije nepogrešljiva. V 90. letih pa smo posadili tri oljčnike in na njih pod toplim mediteranskim soncem rastejo skrbno vzgojene oljke, ki že desetletja predstavljajo osnovo za vrhunska oljčna olja.
Izdaten trud, skrb, spoznavanje značilnosti oljke, želja po novem znanju in težnja h kakovosti je oljčno olje Jenko popeljalo od priljubljenega lokalnega izdelka do slovenskih in mednarodnih nagrad. Danes je del družbe najprestižnejših oljčnih olj sveta.
Oljke obiramo ročno v optimalni zrelosti. Popolne plodove še isti dan zgolj z mehanskimi postopki hladno stisnemo po strogih zahtevah za predelavo oljk iz EKOLOŠKE pridelave.
Sortni nabor sestavlja v večini avtohtona istrska belica, v spremljavi pa naš oljčnik krasijo leccino, maurino, frantoio. Avtohtona štorta skrbi, da ostane kakšna oljka tudi na mizi.
V kleti olje filtriramo in s tem odstranimo še zadnje trde delce. V nadzorovanih temperaturah in zaščiteno z dušikom čaka na ustekleničenje. Tako ohranja vrhunsko kakovost skozi vso sezono.