Predstavitev Oljarn

Oljarna Jenko

V družini Jenko je oljka že tradicionalna rastlina, saj je bila, kot na vsaki istrski kmetiji, že generacije nepogrešljiva. V 90. letih pa smo posadili tri oljčnike in na njih pod toplim mediteranskim soncem rastejo skrbno vzgojene oljke, ki že desetletja predstavljajo osnovo za vrhunska oljčna olja.

Izdaten trud, skrb, spoznavanje značilnosti oljke, želja po novem znanju in težnja h kakovosti je oljčno olje Jenko popeljalo od priljubljenega lokalnega izdelka do slovenskih in mednarodnih nagrad. Danes je del družbe najprestižnejših oljčnih olj sveta.

Oljke obiramo ročno v optimalni zrelosti. Popolne plodove še isti dan zgolj z mehanskimi postopki hladno stisnemo po strogih zahtevah za predelavo oljk iz EKOLOŠKE pridelave.

Sortni nabor sestavlja v večini avtohtona istrska belica, v spremljavi pa naš oljčnik krasijo leccino, maurino, frantoio. Avtohtona štorta skrbi, da ostane kakšna oljka tudi na mizi.
V kleti olje filtriramo in s tem odstranimo še zadnje trde delce. V nadzorovanih temperaturah in zaščiteno z dušikom čaka na ustekleničenje. Tako ohranja vrhunsko kakovost skozi vso sezono.

Oljčno olje Belica Jenko

10,00 
Oljčno olje istrske belice je konkretno. Z tipičnim vonjem pokošene trave spada med olja z najvišjo vsebnostjo blagodejnih naravnih antioksidantov (polifenolov). Bogata sadežnost, harmonična grenkoba in pikantnost dajo takemu olju posebno mesto in prepoznavnost v svetu. Priporočamo ga k testeninam, rižu, rdečemu mesu, dobrotam z žara, h govejemu karpaču, mineštram, zelenjavnim juham in solatam.

Oljčno olje Cuvee Jenko

10,00 
Ekstra deviško oljčno olje cuvée je izbor najboljšega. Konkretna, krepka,  uravnotežena istrska belica v družbi zaokroženega leccina. Čutiti je dodatek cvetličnega maurina in zmerno agresivnost frantoia. Recept za bogat, všečen in uravnotežen okus. Priporočamo ga k testeninam, rižu, belem in rdečemu mesu, dobrotam z žara, govejemu karpaču, mineštram, zelenjavnim juham in solatam.

Oljčno olje Leccino Jenko

10,00 
Je druga najbolj razširjena sorta v slovenski Istri. Izvira iz pokrajine Toskana. Oljčno olje sorte leccino krasijo zaokroženi uravnoteženi in harmonični okusi. Svežina vonja se nadaljuje z značilno sadežno noto mandlja in zelene zelenjave ter nadaljuje v harmoničnem izmenjevanju blage grenkobe in zmerne pikantnosti. Priporočamo ga k testeninam, rižu, ribam, belem mesu, zelenjavnim juham in solatam.

Oljčno olje Limona Jenko

13,00 
Ekološkim oljkam dodamo v času predelave ekološke limone in tako nastane oljčno olje z okusom limone. Predstavlja vonj Mediterana z blago plemenito grenkobo, močno sadežno noto in prijetno svežino. Priporočamo ga k solatam, rižotam, raznim zelenjavam, sadnim nabodalom, sladicam in koktajlom.

Oljčno olje Pomaranča Jenko

13,00 
Ekološkim oljkam dodamo v času predelave ekološke pomaranče in ustvarimo oljčno olje z okusom pomaranče. Predstavlja vonj Mediterana z blago plemenito grenkobo, močno sadežno noto, prijetno svežino in dotikom sladkosti. Priporočamo ga k belemu mesu, račjim prsim, pečeni gosi, rakom, rižotam, solatam, čokoladnim sladicam in sadju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *