René Gabriel, eden izmed najbolj uglednih vinskih kritikov na svetu, je modri frankinji Marof letnik 2015 podelil 19 od 20 možnih točk.Devetnajst od dvajset možnih točk. 19/20. “Modra frankinja brez konkurence.” “Terminator”. To so superlativi, ki jih je pri opisovanju modre frankinje Marof, letnik 2015, uporabil legendarni švicarski vinski kritik in pisec, “bordojski papež” René Gabriel. Kot je možno sklepati iz njegovega vzdevka, je 62-letni Švicar velik strokovnjak za bordojska vina. Njegove ocene imajo že desetletja velik vpliv še posebej na nemško govorečih tržiščih. Kadar Gabriel zelo pohvali kakšno vino, to ne ostane neopaženo.
Posest Marof v Mačkovcih je René Gabriel obiskal avgusta. Kar je pokusil, ga je navdušilo.
Bela penina Prestige Vinakras
Beli Pinot Kabaj
Cabarnet Sauvignon
Intenzivna rubinasta barva z viola odtenki.
Na vonj zelo sladko, ki spominja predvsem na grozno jagodičevje
Po okusu koncentrirano, strukturno in harmonično, tanini so mehki sladijo.
Dolg pookus.
Cabernet sauvignon rezerva Rodica
Vino je rubinasto rdeče barve z bakrenim odtenkom. V vonju zaznamo intenzivne arome, ki izkazujejo več kot 30-mesečno zorenje v lesenih sodih. Presenetijo nas note po usnju, dimu, zrelih in prezrelih marmeladah ribeza, belega popra in eksotične tone evkalipta. Okus vina je bogat, svež, rahlo pikanten z žametnimi tanini.
Priporočamo k jedem iz rdečega mesa, pečenkam. Odlično se poda k jedem z žara in mesu v poprovi omaki. Odlično se spaja k mesnim jedem na žaru, fiorentina steakom; izjemna kombinacija je goveji biftek s tartufi.
Chardonnay Prestige
Globoke zlatorumene barve. Cvetica je umirjena, dozorela. Lesne in
maslene note so seveda prisotne, a ne izskočijo. Pustijo zrelim rumenim
sadežem, dimu, da se vpletejo in prepletejo. Fino! Suho v ustih, višjih
kislin, srednjega telesa. Z lepo tenzijo, slanostjo in vertikalnostjo.
Še kanček robat, a zelo dober, okusen chardonnay kakršnih na teh koncih
ni prav veliko. Dolg.
Ujemanje s hrano: perutnina, riba na žaru, zrezek (steak)
Cviček od Fare Frelih
Domus
Zvrst sivega pinota, traminca in sauvignona. Srednje globoke jantarne
barve, intenzivne cvetlice. V ozadnju sočni rumeni sadeži. Suho, višjih
klislin.
Ujemanje s hrano: perutnina, riba na žaru.
Furlan belo 2018
Kraška penina Vinakras
Laški rizling Ducal
Malvazija klasik Rodica
Vino je intenzivno zlato rumene barve in nas pri vonju preseneti z aromami, ki segajo vse od vanilje, akacije, breskev, grenivk ter poljskega cvetja do nežnih sladkobnih začimb. V telesu je vino srednje bogato s prijetnim sadnim telesom in nežnim mineralnim pookusom.
Malvazija Klasika nam pričara mediteranski pridih, saj se odlično spaja z ribjimi jedmi, še bolje pa s tradicionalnimi istrskimi fuži z belimi in črnimi tartufi.
Malvazija Premium 2019
Marmorna penina Vinakras
Marmorna penina Vinakras 6 kom
Merlot de Adami
Merlot
Čeprav se ta merlot bliža svojemu desetemu jubileju, se še vedno lahko pohvali s svojim polnim telesom, pitnostjo in bogatostjo svojega izrazitega značaja. Uživamo lahko že v
njegovi barvi, saj se v kozarcu vrtijo odtenki njegove češnjevo rdeče barve z rubinastimi odbleski. Če mu damo nekaj časa in ga odpremo kako uro pred serviranjem, nas bo bogato nagradil – njegova cvetica je neverjetno kompleksna, plemenita in očarljiva: suho cvetje, suho sadje, pečena marmelada, pa tudi les, vanilija in celo kavne zaznave. Vino z nepozabnim zatonom je v ustih dolgo obstojno. Lepo se prilega mesnim, krepkim jedem, vendar mu njegova bogatost že daje značaj tako imenovanega meditativnega vina.
Merlot Premium 2016
Modri Pinot
Meum logoSrednje globoke rubinaste barve z granatnimi odtenki. Cvetlica je srednje poudarjena. Dim, jagode in tudi nekaj terciarnih not, kot je gozdna podrast, tudi lesne note. Suho v ustih, s kančnom ostanka sladkorja. Tanini dajejo zaznaven oprijem, so zreli, ni jih veliko. Srednjega telesa, z višjo mero kislin. Srednje dolgo, malce toplo v pookusu.
Ujemanje s hrano: riba na žaru, zrezek (steak)
Modri pinot de Adami
Modri pinot
Vrhunsko suho rdeče vino očara vsakogar, ki rad poseže po lažjih
rdečih vinih. To je brez dvoma eden najodličnejših modrih pinotov
Vipavske doline, saj se s svojima cvetico in vonjem, predvsem pa okusom
po svežih gozdnih sadežih, hitro prikupi ljubiteljem vina. Sorta, ki
sicer slovi po svoji muhavosti, se v kleti Zaloščan izkaže s svojo
harmoničnostjo, ta pa se rada druži z jedmi tradicionalne vipavske
kuhinje, pa tudi številnimi drugimi lažjimi mesnimi jedmi.
Modri Pinot Prestige
Čudovit primer elegance, kompleksnosti in enološke čustvene inteligence. Vino nežno
rdečih rubinov na očeh zelo subtilno, podarja razkošje vonjav po zrelem rdečem
sadju, višnjah, poznih jagodah, dimu in utrinkih gozdne podrasti s kančkom
pikantnosti belega popra in rahlo osladnega vanilina. Suho vino je stereotipno
nizko v taninih, čeprav so za modri pinot še vedno bogati, zreli, kar je
doprinesla starost vinograda in uporaba lesa različnih starosti. Srednje bogato
telo zrelih kislin ponuja kompleksno ekstazo, percepcijsko duhovitost in dolg
pookus.
Ujemnaje s hrano: temna perutnina, gozdne gobe, dimljena riba,
dušena divjačina, zrezek (steak) ali temna čokolada
Obisk kleti Rodica
Nudimo vam
- vodeno degustacijo vin,
- predstavitev kmetije in koncepta ekološkega vinogradništva,
- poslovna srecanja,
- poroke,
- konferenčne dogodke,
- organizacijo delavnic.
Minimalno število oseb za degustacijo in ogled je 2 osebi. Za večje skupine nas kotaktirajte na info@rodica.si
Degustacija vin poteka v kleti po predhodnem naročilu.
Po predhodnem dogovoru lahko vodeno degustacijo prilagodimo.
V vinih ujeta vsa moč grozdja
Genetske in zgodovinske znanstvene raziskave so dokazale, da modra frankinja izvira z območja današnje Slovenije. Gabriel se je zatorej odpravil k njenemu izvoru. Prišel je na Goričko, na posest Marof, kjer ima pridelava te žlahtne rdeče sorte dolgo tradicijo, njena modra frankinja pa velja za najboljšo pri nas.
“Pokušali smo najbolj pomembna vina in smo kmalu spoznali, da vinar Uroš Valcl ne dela kompromisov. V vinih ujame vso moč grozdja. Delujejo resno, skorajda strogo in v vsakem primeru terjajo spremljavo hrane. Tako bela, kakor tudi rdeča vina.”
Gabriel je tudi strokovnjak za modro frankinjo. O njej ima izoblikovano jasno prepričanje. Njegova osnovna teza je, da so vrhunske frankinje iz okolice Nežiderskega jezera najbolj goste in sadne. Bolj se spuščamo proti jugu, manj mesa imajo na kosteh. Temu primerno je bilo njegovo pričakovanje, preden so mu v Mačkovcih v kozarec natočili modro frankinjo Marof 2015, ki je tik pred tem, da se jo po skoraj štirih letih zorjenja ustekleniči. “Moja pričakovanja so bila delno presežena skorajda na mazohističen način,” je izkušnjo ubesedil René Gabriel.
Bela penina Prestige Vinakras
Beli Pinot Kabaj
Cabarnet Sauvignon
Intenzivna rubinasta barva z viola odtenki.
Na vonj zelo sladko, ki spominja predvsem na grozno jagodičevje
Po okusu koncentrirano, strukturno in harmonično, tanini so mehki sladijo.
Dolg pookus.
Cabernet sauvignon rezerva Rodica
Vino je rubinasto rdeče barve z bakrenim odtenkom. V vonju zaznamo intenzivne arome, ki izkazujejo več kot 30-mesečno zorenje v lesenih sodih. Presenetijo nas note po usnju, dimu, zrelih in prezrelih marmeladah ribeza, belega popra in eksotične tone evkalipta. Okus vina je bogat, svež, rahlo pikanten z žametnimi tanini.
Priporočamo k jedem iz rdečega mesa, pečenkam. Odlično se poda k jedem z žara in mesu v poprovi omaki. Odlično se spaja k mesnim jedem na žaru, fiorentina steakom; izjemna kombinacija je goveji biftek s tartufi.
Chardonnay Prestige
Globoke zlatorumene barve. Cvetica je umirjena, dozorela. Lesne in
maslene note so seveda prisotne, a ne izskočijo. Pustijo zrelim rumenim
sadežem, dimu, da se vpletejo in prepletejo. Fino! Suho v ustih, višjih
kislin, srednjega telesa. Z lepo tenzijo, slanostjo in vertikalnostjo.
Še kanček robat, a zelo dober, okusen chardonnay kakršnih na teh koncih
ni prav veliko. Dolg.
Ujemanje s hrano: perutnina, riba na žaru, zrezek (steak)
Cviček od Fare Frelih
Domus
Zvrst sivega pinota, traminca in sauvignona. Srednje globoke jantarne
barve, intenzivne cvetlice. V ozadnju sočni rumeni sadeži. Suho, višjih
klislin.
Ujemanje s hrano: perutnina, riba na žaru.
Furlan belo 2018
Kraška penina Vinakras
Laški rizling Ducal
Malvazija klasik Rodica
Vino je intenzivno zlato rumene barve in nas pri vonju preseneti z aromami, ki segajo vse od vanilje, akacije, breskev, grenivk ter poljskega cvetja do nežnih sladkobnih začimb. V telesu je vino srednje bogato s prijetnim sadnim telesom in nežnim mineralnim pookusom.
Malvazija Klasika nam pričara mediteranski pridih, saj se odlično spaja z ribjimi jedmi, še bolje pa s tradicionalnimi istrskimi fuži z belimi in črnimi tartufi.
Malvazija Premium 2019
Marmorna penina Vinakras
Marmorna penina Vinakras 6 kom
Merlot de Adami
Merlot
Čeprav se ta merlot bliža svojemu desetemu jubileju, se še vedno lahko pohvali s svojim polnim telesom, pitnostjo in bogatostjo svojega izrazitega značaja. Uživamo lahko že v
njegovi barvi, saj se v kozarcu vrtijo odtenki njegove češnjevo rdeče barve z rubinastimi odbleski. Če mu damo nekaj časa in ga odpremo kako uro pred serviranjem, nas bo bogato nagradil – njegova cvetica je neverjetno kompleksna, plemenita in očarljiva: suho cvetje, suho sadje, pečena marmelada, pa tudi les, vanilija in celo kavne zaznave. Vino z nepozabnim zatonom je v ustih dolgo obstojno. Lepo se prilega mesnim, krepkim jedem, vendar mu njegova bogatost že daje značaj tako imenovanega meditativnega vina.
Merlot Premium 2016
Modri Pinot
Meum logoSrednje globoke rubinaste barve z granatnimi odtenki. Cvetlica je srednje poudarjena. Dim, jagode in tudi nekaj terciarnih not, kot je gozdna podrast, tudi lesne note. Suho v ustih, s kančnom ostanka sladkorja. Tanini dajejo zaznaven oprijem, so zreli, ni jih veliko. Srednjega telesa, z višjo mero kislin. Srednje dolgo, malce toplo v pookusu.
Ujemanje s hrano: riba na žaru, zrezek (steak)
Modri pinot de Adami
Modri pinot
Vrhunsko suho rdeče vino očara vsakogar, ki rad poseže po lažjih
rdečih vinih. To je brez dvoma eden najodličnejših modrih pinotov
Vipavske doline, saj se s svojima cvetico in vonjem, predvsem pa okusom
po svežih gozdnih sadežih, hitro prikupi ljubiteljem vina. Sorta, ki
sicer slovi po svoji muhavosti, se v kleti Zaloščan izkaže s svojo
harmoničnostjo, ta pa se rada druži z jedmi tradicionalne vipavske
kuhinje, pa tudi številnimi drugimi lažjimi mesnimi jedmi.
Modri Pinot Prestige
Čudovit primer elegance, kompleksnosti in enološke čustvene inteligence. Vino nežno
rdečih rubinov na očeh zelo subtilno, podarja razkošje vonjav po zrelem rdečem
sadju, višnjah, poznih jagodah, dimu in utrinkih gozdne podrasti s kančkom
pikantnosti belega popra in rahlo osladnega vanilina. Suho vino je stereotipno
nizko v taninih, čeprav so za modri pinot še vedno bogati, zreli, kar je
doprinesla starost vinograda in uporaba lesa različnih starosti. Srednje bogato
telo zrelih kislin ponuja kompleksno ekstazo, percepcijsko duhovitost in dolg
pookus.
Ujemnaje s hrano: temna perutnina, gozdne gobe, dimljena riba,
dušena divjačina, zrezek (steak) ali temna čokolada
Obisk kleti Rodica
Nudimo vam
- vodeno degustacijo vin,
- predstavitev kmetije in koncepta ekološkega vinogradništva,
- poslovna srecanja,
- poroke,
- konferenčne dogodke,
- organizacijo delavnic.
Minimalno število oseb za degustacijo in ogled je 2 osebi. Za večje skupine nas kotaktirajte na info@rodica.si
Degustacija vin poteka v kleti po predhodnem naročilu.
Po predhodnem dogovoru lahko vodeno degustacijo prilagodimo.
Tako jo je opisal:
“Globoka granatno-škrlatna, na robu opazno svetleča. V prvem trenutku spominja cvetica na veliki barolo Bruno Giacose. Suh, zemeljski pričetek, z globoko nakazano noto terroirja. Železo, tobak, tartufi, usnje, rozine, sušena zelišča (timijan, rožmarin). Zaradi izrazite mineraličnosti v uvodu deluje skoraj slana. Okus razkriva vso izvorno moč surove modre frankinje. Deluje robustno, mogočno, orjaško. Trpkost je intenzivna in podaljšujoča. Kite in mišice dominirajo skoraj celotno bogato telo. Potencial je neizmeren. Užitek deluje desetletja oddaljen. Torej čakati najmanj deset let in potem več ur dekantirati. Očitno brezkonkurenčna “terminator modra frankinja”: 19/20 2030 – 2050.”
Vina iz Goričkega so nekaj posebnega
Gabriel ne razmetava z visokimi ocenami za vina. V njegovih aktualnih zapisih je zgolj še eni modri frankinji podelil 19 od 20 možnih točk.
“Biti v takšni družbi zgolj še dodatno potrjuje naše prepričanje, da na posesti Marof pridelujemo ena izmed najboljših vin v celotni regiji, če ne celo širše,” je Švicarjevo kritiko komentiral vinar Uroš Valcl. “Še posebej me veseli, da je René Gabriel v modri frankinji Marof prepoznal njeno edinstveno rastišče in poreklo. Terroir je točna tista komponenta naših vin, ki jo najbolj postavljamo v ospredje. Vina iz Goričkega so pač nekaj posebnega. Takšnih se ne da pridelati nikjer drugje. Upam, da bo René Gabriel čez deset let znova imel priložnost pokusiti naša vina. Morda bo kateremu tedaj dal še točko več.”
Letos sicer mineva deset let od otvoritve nove vinske kleti Marof v Mačkovcih. Posest je ustanovil prekmurski podjetnik Stane Polanič.
Trgatev letnika 2019 so na posesti Marof pričeli 12. septembra, s sorto sauvignon, na legi Bodonci. “Za zdaj kaže odlično, grozdje je zdravo, pridelek je uravnotežen,” je optimističen Uroš Valcl. Če bo jesen še naprej tako lepa, bodo modro frankinjo v Mačkovcih začeli trgati začetek oktobra.