Nagrajena vina

Modra frankinja Marof 2015: “Brezkonkurenčen vinski terminator za napredne”

René Gabriel, eden izmed najbolj uglednih vinskih kritikov na svetu, je modri frankinji Marof letnik 2015 podelil 19 od 20 možnih točk.Devetnajst od dvajset možnih točk. 19/20. “Modra frankinja brez konkurence.” “Terminator”. To so superlativi, ki jih je pri opisovanju modre frankinje Marof, letnik 2015, uporabil legendarni švicarski vinski kritik in pisec, “bordojski papež” René Gabriel. Kot je možno sklepati iz njegovega vzdevka, je 62-letni Švicar velik strokovnjak za bordojska vina. Njegove ocene imajo že desetletja velik vpliv še posebej na nemško govorečih tržiščih. Kadar Gabriel zelo pohvali kakšno vino, to ne ostane neopaženo.
Posest Marof v Mačkovcih je René Gabriel obiskal avgusta. Kar je pokusil, ga je navdušilo.

V vinih ujeta vsa moč grozdja

Genetske in zgodovinske znanstvene raziskave so dokazale, da modra frankinja izvira z območja današnje Slovenije. Gabriel se je zatorej odpravil k njenemu izvoru. Prišel je na Goričko, na posest Marof, kjer ima pridelava te žlahtne rdeče sorte dolgo tradicijo, njena modra frankinja pa velja za najboljšo pri nas.

“Pokušali smo najbolj pomembna vina in smo kmalu spoznali, da vinar Uroš Valcl ne dela kompromisov. V vinih ujame vso moč grozdja. Delujejo resno, skorajda strogo in v vsakem primeru terjajo spremljavo hrane. Tako bela, kakor tudi rdeča vina.”

Gabriel je tudi strokovnjak za modro frankinjo. O njej ima izoblikovano jasno prepričanje. Njegova osnovna teza je, da so vrhunske frankinje iz okolice Nežiderskega jezera najbolj goste in sadne. Bolj se spuščamo proti jugu, manj mesa imajo na kosteh. Temu primerno je bilo njegovo pričakovanje, preden so mu v Mačkovcih v kozarec natočili modro frankinjo Marof 2015, ki je tik pred tem, da se jo po skoraj štirih letih zorjenja ustekleniči. “Moja pričakovanja so bila delno presežena skorajda na mazohističen način,” je izkušnjo ubesedil René Gabriel.

Tako jo je opisal:

“Globoka granatno-škrlatna, na robu opazno svetleča. V prvem trenutku spominja cvetica na veliki barolo Bruno Giacose. Suh, zemeljski pričetek, z globoko nakazano noto terroirja. Železo, tobak, tartufi, usnje, rozine, sušena zelišča (timijan, rožmarin). Zaradi izrazite mineraličnosti v uvodu deluje skoraj slana. Okus razkriva vso izvorno moč surove modre frankinje. Deluje robustno, mogočno, orjaško. Trpkost je intenzivna in podaljšujoča. Kite in mišice dominirajo skoraj celotno bogato telo. Potencial je neizmeren. Užitek deluje desetletja oddaljen. Torej čakati najmanj deset let in potem več ur dekantirati. Očitno brezkonkurenčna “terminator modra frankinja”: 19/20 2030 – 2050.”

 

Vina iz Goričkega so nekaj posebnega

Gabriel ne razmetava z visokimi ocenami za vina. V njegovih aktualnih zapisih je zgolj še eni modri frankinji podelil 19 od 20 možnih točk.

“Biti v takšni družbi zgolj še dodatno potrjuje naše prepričanje, da na posesti Marof pridelujemo ena izmed najboljših vin v celotni regiji, če ne celo širše,” je Švicarjevo kritiko komentiral vinar Uroš Valcl. “Še posebej me veseli, da je René Gabriel v modri frankinji Marof prepoznal njeno edinstveno rastišče in poreklo. Terroir je točna tista komponenta naših vin, ki jo najbolj postavljamo v ospredje. Vina iz Goričkega so pač nekaj posebnega. Takšnih se ne da pridelati nikjer drugje. Upam, da bo René Gabriel čez deset let znova imel priložnost pokusiti naša vina. Morda bo kateremu tedaj dal še točko več.”

Letos sicer mineva deset let od otvoritve nove vinske kleti Marof v Mačkovcih. Posest je ustanovil prekmurski podjetnik Stane Polanič.

Trgatev letnika 2019 so na posesti Marof pričeli 12. septembra, s sorto sauvignon, na legi Bodonci. “Za zdaj kaže odlično, grozdje je zdravo, pridelek je uravnotežen,” je optimističen Uroš Valcl. Če bo jesen še naprej tako lepa, bodo modro frankinjo v Mačkovcih začeli trgati začetek oktobra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *